Acasă Electrocasnice Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea.

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai puternice mașinării, imaginează-ți că trebuie să învârtă câteva kg de haine ude la peste 1000 de rotații pe minut, nu trebuie să fie neapărat și cea mai scumpă pentru ca gospodinele să economisească timp prețios cu întregul proces de curățare al hainelor.

În acest articol (nu te speria de lungime) voi fi cât de succintă voi putea pentru că tu să alegi în cunoștință de cauză, voi trece în revista cele mai importante aspecte care trebuie luate în considerare la achiziționarea unei mașini de spălat rufe dar și câteva detalii extra care te vor ajuta să îți dai seama dacă merită să plătești în plus pentru ele sau mai bine îți ții banii în buzunar.

masina de spalat rufe

Pune la punct aspectele de bază…

Pentru că orice mașină de spălat rufe trebuie să vină ca „turnată” într-un spațiu locativ și nu să fie că „nuca-n perete”, atât din prisma stilului, al culorii și al dimensiunilor, este foarte important să știi cu ce variabile lucrezi deja.

Ce stil are mobilierul din casă? Este clasic, nou, modern sau este mai retro? Ce culori sunt preponderente în casa ta și dacă vrei ca mașina de spălat rufe să facă parte din peisaj sau vrei o pată de culoare?

În ce dimensiuni trebuie să te încadrezi? O vrei încorporată în bucătărie sau îți dorești una standard pe care să o pui în baie?

Știu că poate deja îmi vei spune că îți dorești doar o mașină care îți spală hainele însă dacă vei avea răbdare până la finalul articolului vei vedea că toată activitatea asta poate fi chiar plăcută, eficientă din punct de vedere al timpului, ecologic, energetic și, aleasă bine îți poate crea o economie pe termen lung.

Indiferent că vrei să pui mașina de spălat rufe în baie sau în bucătărie, în afară de faptul că într-o parte o poți încastra în blat și în cealaltă parte nu, restul variabilelor se aplică și la tine.

Îți dau un sfat pe care ți l-am dat și în articolele anterioare: nu filtra produsele după buget ci alege produsele care îți oferă cele mai bune opțiuni și abia apoi aplici filtrul prețului.

Pentru ca mașina ta de spălat să nu lucreze împotriva ta, ea trebuie să aibă cel mai bun preț la ciclu de spălare, să consume toate resursele eficient și să nu facă risipă de detergent.

În plus, dacă poate să îți ușureze treaba și după spălarea rufelor prin menținerea culorii mai mult timp, îndepărtarea eficientă a petelor, ușurarea călcării și să aibă singură grijă de ea, e clar că nu vei mai vedea prețul ca pe o cheltuiala ci mai mult ca o economie pe termen lung la consumabile.

Acum că ai schițat în linii mari primele filtre de culoare, estetică și doleanțe, hai să te ajut să o găsești!

Mașina de spălat rufe în baie sau în bucătărie?

În primul rând, dacă dorești o mașină de rufe încorporabilă trebuie să ai în vedere că o poți monta numai în bucătărie. Mie personal nu mi-a plăcut foarte mult ideea de haine murdare în același loc unde iau masa, însă uneori, din lipsa de spațiu, poate fi singura soluție.

Totodată, trebuie să elimini alte variante ale mașinilor de spălat: semiautomate sau cu încărcare verticală. Dacă totuși vrei mașină de spălat în bucătărie și nu dorești să fie încorporabilă, singură ta varianta este doar cea cu încărcare frontală, acest lucru însemnând un spațiu mai mare de care ai nevoie comparativ cu cele cu încărcare pe sus care pot fi mai slim (chiar până la 4kg).

Dacă decizi să amplasezi mașina de spălat rufe în baie ai un mare avantaj că poți alege o mașină cu dimensiuni mai mici, cu încărcare pe sus (verticală), ceea ce te poate ajută atunci când baia nu este foarte încăpătoare. Totuși nu trebuie să uiți că o mașină cu încărcare verticală te privează de spațiul de depozitare (uneori inestetic dar folositor) pe care îl poți avea deasupra mașinii cu încărcare frontală.

Din punct de vedere al dimensiunilor sunt patru tipuri de mașini de spălat rufe din care poți alege:

  • mașini cu încărcare verticală:90x60x40 (înălțime, adâncime, lățime)
  • mașini cu încărcare frontală: 85x60x60 (înălțime, adâncime, lățime)
  • mașini slim cu încărcare frontală:85x40x60 (înălțime, adâncime, lățime)
  • mașini slim cu încărcare verticală:69-70×44-47×51 (înălțime, adâncime, lățime)

14 Aspecte importante de care să ții cont atunci când alegi mașina de spălat

masina de spalat rufe

1. Automată sau semiautomată?

Deși diferența de preț între cele două feluri de mașini de spălat este doar de câteva sute de lei, alegerea unei mașini semiautomate nu ar fi cea mai bună variantă dacă stai la bloc și spațiul de uscare al rufelor este aproape inexistent.

Dacă stai la casă și poți să îți întinzi rufele afară, poate că s-ar justifica alegerea ei însă chiar și așa, trebuie avut în vedere că diferențe de doar câteva sute de lei față de o mașină automată nu rentează pe termen lung.

2. Capacitatea de spălare

Capacitatea de spălare a unei mașini de spălat trebuie adaptată la numărul de membri ai familiei și al numărului de cicluri de spălare pe care le ai în acest moment.

Ține cont că se recomandă spălarea împreună a hainelor de aceeași culoare și material, așadar trebuie să te gândești în cât timp vei putea umple o mașină de spălat rufe cu haine negre, albe sau colorate?

În acest sens, o mașină de spălat de 12kg nu și-ar avea rostul dacă familia ta constă până în 3 membri, la fel cum o mașină cu capacitate mică de 4-6 kg nu și-ar avea rostul la o familie de peste 5 membri. O mașină cu capacitate mai mare duce de regulă la costuri mai mari la fiecare spălare dacă nu este plină.

Capacitatea mașinii de spălat trebuie adaptată la numărul de membri, însă mașinile de spălat mai noi vin cu redefinirea eficienței, astfel încât pot cântări automat greutatea hainelor puse la spălat și pot adapta necesarul de detergent pentru îndepărtarea petelor.

Așadar, capacitatea mare a mașinii de spălat este relevantă doar dacă vrei să speli lenjerii foarte mari sau o pătură.

Totuși, opțiunile cele mai bune ar fi cele cu capacitate între 8-10 kg pentru o familie activă de 3 membri. Gândește-te că la o capacitate mai mare a mașinii de spălat rezultă și multe haine care trebuie uscate iar acest lucru implică un spațiu destul de mare unde să fie puse la uscat.

3. Rotațiile pe minut

Viteza de centrifugare este cuprinsă între 0-1600rpm și cu cât aceasta crește cu atât rufele sunt mai bine stoarse.

Totuși, nu ți-ai dori ca mașina ta de spălat să îți usuce toate rufele la aceeași viteză, așadar alege una care îți permite să reglezi manual viteza de centrifugare, acest lucru îți va fi util la hainele delicate sau la cele din lână

4. Cuva mașinii de spălat rufe

Deși majoritatea mașinilor de spălat au cuva din diferite materiale plastice și se presupune că ar reține mai bine căldura în interiorul tamburului, cuvele din inox sunt mai fiabile în timp iar cele cu tehnologii mai noi rețin chiar mai multă căldură în interiorul cuvei pentru eficientizarea spălării.

5. Motorul

Poate că nu este un aspect după care te-ai ghida în mod normal însă e foarte important să alegi un motor cu o durată mare de viață și acest lucru este dat de tehnologia motorului Brushless care folosește niște magneți foarte puternici pentru a crea energie.

În timp, el se dovedește a fi mai fiabil și mai silențios decât varianta sa anterioară care se folosește de forța de frecare dată de niște perii pentru a genera căldură.

6. Rezistență ceramică

Cu siguranță știi cât de importantă este siguranța mașinii de spălat încă din reclamele cu instalatorul care ținea în mâna o rezistență plină de calcar și îți recomanda diferite prafuri pentru dedurizarea apei.

Iată că acum mașinile noi au rezistență ceramică ce rezistă mai bine la depunerile de calcar date de apa menajeră de slabă calitate. Acest lucru este menționat pe ambalajul lor și crește durata de viață a mașinii de spălat fără să fie nevoie de produse de dedurizare ale apei.

Dacă totuși dorești să faci un pas în plus în controlarea apei care intră în mașina de spălat rufe poți opta pentru un filtru Y sau alte filtre care se pot monta și filtra apa înainte că ea să ajungă în mașina de spălat.

7. Programele de spălat

Știu, tinzi să cazi în capcana mașinilor cu zeci de programe doar pentru că tu consideri că e o listă mai mare de beneficii când de fapt nu e așa.

Pe parcursul folosirii mașinii de spălat ai nevoie de până la 5 programe pe care le vei folosi frecvent și încă vreo 2-3 pe care le vei folosi ocazional, așadar, pe lângă faptul că îți încarci memoria inutil reținând ce face fiecare dintre ele, și panoul de control ți se va părea foarte încărcat și greu de utilizat.

Alege diversitate dar până la maxim 15 programe.

8. Eficiență energetică

O mașină de spălat dintr-o clasa energetică superioară (cele mai noi pot ajunge până la A+++++) îți va consuma mult mai puțin decât alte variante însă vin și cu un preț pe măsură.

Variantele de mijloc sunt cele din clasele A/A+++ care oferă programe cu consum redus de energie și apă și totuși nu costă foarte mult. Dacă te gândeșți că sunt prea scumpe gândește-te că dacă ai alege una din categoria de consum B sau inferioară este cu siguranță o tehnologie veche și cu trecerea timpului vei găsi tot mai greu piese de schimb dacă se strică.

În plus, o cheltuială va fi și consumul de curent și apă mai mare decât al celor din clasele superioare.

9. Panou de control

Cu cât mașina de spălat rufe aparține unei tehnologii mai noi cu atât afișajul va fi compus din mai multe iconițe, va fi mai user friendly și te va ajuta mai mult în găsirea programului dorit.

Mai nou, unele mașini de spălat rufe au opțiunea wi-fi și aplicații de telefon dedicate care te ajută să identifici mai bine programul necesar spălării în funcție de materialele pe care urmează să le speli.

10. Diverse

Unele mașini de spălat oferă și varianta hubloului reversibil însă personal nu consider asta un aspect foarte important, decât atunci când vrei neapărat o mașină de spălat anume și spațiul te constrânge să schimbi deschiderea.

Iluminarea interioară a mașinilor de spălat este o opțiune doar a celor cu încărcare frontală și te ajută să nu mai aprinzi becul din baie că să îți scoți rufele dar, pe lângă faptul că este un peisaj plăcut ochiului nu îi văd rostul.

Conexiunea la internet este un factor de luat în seamă dacă ești pasionat de tehnologii și dacă vrei o mașină de spălat inteligentă pe care sa o poți controla de la distanță. De regulă acestea vin cu diverse aplicații pe telefon referitoare la timpul de finalizare al ciclului de spălat, diagnosticare automată și comunicare la firma de depanări, te anunță dacă au fost probleme în timpul ciclului de spălare, plus că o poți porni sau opri din aplicații.

Deși nivelul de zgomot produs în timpul spălării și cel produs în timpul centrifugarii nu mi se pare un factor de luat în calcul atunci când discutăm despre un aparat care are drept scop curățarea rufelor, mașinile de spălat mai noi s-au întrecut la acest aspect, astfel, cele mai silențioase pot ajunge la 40dB la spalare și 60dB la centrifugare.

Doar tu știi dacă merită să dai bani în plus ca să nu îți deranjezi vecinii atunci când speli noaptea.

11. Tehnologii de spălare

Odată cu înmulțirea programelor de spălare și a cerințelor de eficientă din partea consumatorilor, producătorii s-au întrecut în soluții de eficientizare ale spălării hainelor.

Astfel: CleanPluss înmoaie hainele complet în bule, EcoTime reduce timpul de clătire prin folosirea jetului de apă și EcoBubble crează o soluție de detergent, apă și aer pe care apoi o pulverizează în cuvă, continuând spălarea cu apă rece.

Optisense optimizează consumul de apă și detergent în funcție de gradul de murdărie și de încărcătură, în timp de AddWash permite adăugarea de haine în timpul spălării printr-un minihublou fără întreruperea ciclului de spălat.

12. Finalizarea ciclului de spălare cu aburi

Cred că dintre toate tehnologiile acesta este cu adevărat un aspect pe care merită să dai banii din mai multe motive:î

  • Aburul omoară până la 99.9% dintre toți microbii, lăsând țesătură moale. Este foarte bun dacă ai în familie copii mici, bebeluși sau persoane cu alergii.
  • Nu trebuie să folosești balsam deoarece rufele vor mirosi mereu a proaspăt
  • Ajută la reducerea cutelor de după spălare iar infuzia de abur de la final îți economisește din timpul dedicat călcării lor
  • Ajută la curățarea interioară a mașinii de spălat rufe și la menținerea unui miros proaspăt fără a folosi produse speciale pentru acest lucru

13. Senzori

Senzorul de greutate ajută la vederea în timp real a greutății hainelor puse la spălat și adaptează treptat necesarul de detergent.

Astfel, mașinile de spălat rufe mai noi pot avea de exemplu o capacitate de 10kg și poți spăla doar 2kg de rufe, consumul nefiind la întreagă capacitate ci el fiind optimizat doar pentru 2kg.

Senzorul de spumă ajută ca atunci când, din diverse motive, în mașină se produce prea multă spumă, să suplimenteze cu apă pentru reducerea acesteia. Nu cred că ar trebui să îți bați capul cu așa ceva dacă ai deja senzorul de greutate și pui exact cantitatea de detergent care ți-o indică aparatul

14. Autocurățare

Cred că unul dintre cuvintele mele preferate este autocurățarea și îmi place să știu că un electrocasnic cumpărat nu mă va solicită prea mult în menținerea lui, astfel că am ales cuptorul cu microunde și cuptorul electric ambele cu autocurățare. Iar dacă și mașina de spălat rufe oferă această variantă săriți pe ea pentru că după programul de aburi este una care merită.

Blocarea accesului copiilor este un must have dacă aveți copii mici și nu vreți să stați mereu cu ușa încuiată la baie doar că să le blocați accesul micuților curioși la noul aparat. Însă dacă gândul copiilor este departe de tine nu are rost să dai banii pe o asemenea opțiune.

Mașini de spălat rufe recomandate de Home Advice

masina de spalat rufe

Îți mulțumesc că ai parcurs întregul articol, știu că acum spălarea hainelor nu mai pare un proces atât de simplu dar cu siguranță ai aflat că de-acum poți face o economie considerabilă la detergent, balsam, anticalcar, apă, energie electrică dacă ții cont de câteva aspecte în achiziția ta.

Iar că să îți fac treaba și mai ușoară iată mai jos 5 mașini de spălat rufe pe care ți le recomand în funcție de buget și care oferă cele mai bune alternative pentru gama lor de preț:

1. Mașină de spălat rufe Miele WWV 980 WPS

Mașina de spălat rufe Miele este produsul de top pe care îl poți avea.Miele este un brand exclusivist care oferă produse foarte bune însă la prețuri destul de mari.

Dacă bugetul îți permite nu ezita să exploatezi la maxim această capodoperă cu 1600RPM, capacitate 9kg, steam care și control WiFi.

Descopră produsul pe eMag

2. Mașină de spălat rufe Samsung WW10M86INOA/LE

Mașina de spălat Samsung este în primul rând impresionantă prin formă hubloului.

QuickDrive, AddWash, Eco Bubble, Auto Dosing, Motor Digital Inverter, 10kg, 1600 RPM, Clasa A+++, sunt doar câteva dintre aspectele care o plasează foarte aproape de categoriile profesionale sau cele de lux.

Descoperă produsul pe eMag

3 Mașină de spălat rufe AEG L6FBG41S

Aeg cu capacitate de 10kg și 1400Rpm are un preț foarte bun având în vedere că este tot o marcă de top și poate fi ideală pentru o familie de 3-5 persoane, cu consum redus și multe programe de spălare.

Descoperă produsul pe eMag

4. Mașină de spălat rufe Electrolux EWF1487HDW

Mașina de spălat Electrolux este o varianta de mijloc, mult superioară categoriei de preț în care este încadrată și oferă foarte multe opțiuni la un preț foarte bun, precum și 10 ani garanție la motor.

Descoperă produsul pe eMag

5. Masina de spalat rufe Bosch WAT28561BY

Din aceeași clasa energetică, Bosch vine la înaintare cu o mașină de spălat rufe la unul dintre cele mai mici prețuri din categoria A+++, cu 9kg capacitate și 1400Rpm.

Descoperă produsul pe eMag

Paula Sosoi
Paula Sosoihttps://paolaivan.ro/
Sunt mamă, soție și angajată full time, așadar, pentru mine, scrisul este mai mult decat o pasiune! A scrie este o altă cale de a mă relaxa și de a mă simți utilă și, consider că anumite idei le pot tasta mai usor decât le pot rosti. Îmi place să creez conținut de calitate, bine documentat, inspirat din propria experiență prin care să aduc un plus de valoare în online și, cum o casă este mereu o provocare, nu rămân niciodată în pană de idei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să faci curățenie în mai puțin de 30 de minute – Sfaturi de la un expert

Încă aștepți ziua aceea cu 25 de ore pentru a avea mai mult timp să faci curățenie în casă? Printre activitățile cotidiene ce țin...

Cum să dormi mai bine – 9 Recomandări Dovedite Științific

Mă trezesc mereu obosit(ă). De ce nu pot să dorm? Cum pot dormi mai bine noaptea? Oare trebuie să iau pastile pentru somn? Ce...

Galerie Foto: 35 de piscine minunate de care te vei îndrăgosti pe loc

Cine nu-și dorește o piscină fix în curtea sa? Poate că pare un vis greu de atins, însă în vremurile prospere în care trăim...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea. Pe lângă...