Acasă Electrocasnice Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la dezvoltarea primului cuptor cu microunde produs pe bandă rulantă pentru uz casnic, acest echipament a devenit aproape indispensabil pentru omul modern, mereu contratimp.

Noile descoperiri în materie de cuptoare cu microunde ne fac să ne simțim că nu mai deținem controlul nici măcar acolo unde liberul arbitru și puterea financiară ar trebui să primeze: la cumpărături. Iar dacă vreodată ai fost pus în fața unei alegeri pe care nu ai înțeles-o pe deplin atunci știi ce zic.

Și eu, ca majoritatea, nu am timp și nici nu sunt pasionată de noile descoperiri în materie de cuptoare cu microunde, însă, vine o vreme când ești pur și simplu pus în fața unei situații în care trebuie să alegi și, „NU!”, nu poți plasa această responsabilitate pe umerii altuia, pentru că nimeni nu îți cunoaște necesitățile mai bine decât ți le cunoști tu.

Un consultant sau un vânzător îți va recomanda aproape întotdeauna cuptorul cu microunde cel mai scump, cel pe care îl cunoaște mai detaliat sau unul oarecare, dacă este plictisit, însă aproape nimeni nu te va întreba care îți sunt nevoile și ce vrei să faci cu el. În cel mai bun caz te va întreba în ce gamă de preț vrei să te încadrezi.

Și uite-așa, revii la un criteriu primar larg răspândit: prețul, care nu este echivalent cu valoarea. Ca să afli adevăratele criterii care ar trebui să stea la baza deciziei de a cumpăra un aparat precum cuptorul cu microunde, te invit să demontăm niște mituri și să spunem lucrurilor pe nume.

Este dăunător cuptorul cu microunde?

Așa cum am scris mai sus, cuptorul cu microunde a fost folosit încă de acum 70 de ani de armata americană pentru a decongela rapid mâncarea pentru trupe și cântarea în jur de 340kg.

Între timp, s-au găsit modalități de a-l face mai compact și cele mai reușite variante au fost scoase pe piață de japonezii de la Sharp acum aproape 50 de ani. Așadar, dacă ar fi fost dăunător de ce l-ar fi folosit pentru mâncarea trupelor? Nu s-ar fi sabotat singuri și și-ar fi știrbit din puterea armatei? Răspunsul cred că îl poți deduce singur.

Totuși, după jumătate de secol de folosire a cuptoarelor cu microunde, încă ne mai întrebam dacă sunt sau nu sănătoase. Deși subiectul acesta a fost larg dezbătut acum câțiva zeci de ani în urmă în alte state dezvoltate și zvonurile au fost infirmate, în România este o discuție actuală, având în vedere și faptul că tehnologia cuptoarelor cu microunde a fost larg îmbrățișată de bucătăriile naționale doar de câțiva ani încoace.

De reținut este faptul că un cuptor cu microunde nu este dăunător, nu distruge celulele preparatelor și nu o contaminează cu radiații, iar mai jos îți explic și de ce.

Cum funcționează un cuptor cu microunde?

Într-o carcasă metalică, magnetronul generează microundele care, la rândul lor, fac celulele alimentelor să vibreze și, datorită forței de frecare dintre ele, rezultă căldură care duce la încălzirea și/sau dezghețarea alimentelor. Microundele nu pot ieși din interiorul cuptorului cu microunde, nici prin zona frontală care este deseori acoperită cu sticlă și nici prin spațiul dintre carcasă și ușă.

Cuptorul cu microunde folosește pentru prepararea alimentelor doar microundele, fără ulei, fără apă, fără alți aditivi, așadar este o modalitate sănătoasă de a găti și/sau încălzi mâncare. Totuși, pentru o exploatare a lui pe o perioadă mai mare trebuie să ții cont de câteva sfaturi utile pe care le voi expune în rândurile următoare.

Sfaturi rapide pentru folosirea cuptorului cu microunde

  • Nu folosi recipiente din metal, placate cu aur sau metal pentru ca riști să strici cuptorul cu microunde și să rămâi și fără recipient
  • Nu introduce ouă în microunde pentru ca explodează. De fapt, nu încerca să faci nici ouă poșate, îți spun din experiență că explodează și alea chiar dacă le acoperi și le pui în apă. Sau, poți încerca să le faci dar trebuie ulterior să fii pregătit să cureți cuptorul foarte bine pentru că, în caz contrar, va mirosi a ouă multă vreme.
  • Nu introduce recipiente din plastic. Știu, tentația e mare! Să încălzești puțină apă pentru ceai, puțin lapte pentru cafea sau chiar biberonul celui mic însă ia aminte că prin încălzire plasticul emană niște substanțe toxice la care nu vrei să fii expus!
  • Unele persoane pretind că nu ar trebui să încălzești nici apă plată însă din experiența mea, apa ajută la curățarea interiorului cuptorului cu microunde, este o variantă rudimentară de curățare ce-i drept, însă ajută la înmuierea murdăriei și grăsimii acumulate în interior
  • Nu introduce fructe, acestea vor exploda și te vei trezi din nou că trebuie să cureți anticipat cuptorul
  • Nu introduce cârnați decât dacă îi găurești inițial cu o scobitoare pentru ca să iasă aerul cald din ei. Dacă nu îi găurești, vor exploda în timpul încălzirii și, ia ghici! Corect, din nou curățenie!
  • De preferat este că în timpul încălzirii și/sau decongelării să ai bolul cu alimente acoperit pentru a preveni eventualele accidente și pentru a ușura la uniformizarea încălzirii. De regulă alimentele încălzite în cuptorul cu microunde sunt fierbinți la exterior și reci în interior, acoperirea bolului va ajuta la reținerea căldurii în interior pentru ca alimentele să se încălzească uniform.

Acum că știi cum funcționează un cuptorul cu microunde hai să te ajut să îți alegi unul după placul și nevoile tale! Citește mai jos principalele criterii pentru alegerea celui mai bun cuptor cu microunde pentru tine!

5 sfaturi super-utile pentru alegerea unui cuptor cu microunde perfect pentru nevoile tale

1. Cuptor cu microunde clasic sau încorporabil?

Într-un articol anterior am scris despre cum trebuie să îți alegi un cuptor cu microunde încorporabil și cum el ar fi varianta optimă pentru bucătăriile mici și/sau moderne, însă, ce faci dacă nu ești dispus să dai acel procent în plus la prețul său doar pentru a-l putea încorpora?

De ce l-ai alege dacă stai în chirie, dacă abia ți-ai luat mobilă, dacă vrei să îl faci cadou sau pur și simplu nu vrei să te complici?

Cuptorul cu microunde clasic este mai ușor de ales pentru că deja ai eliminat mai multe criterii: cel al spațiului de încorporare, cel al montajului și cel al prețului crescut. Așa că acei bani stau acum în portofelul tău!

Însă acestea nu sunt singurele criterii, după cum bine știi în timp ce te gândești la ce sumă trebuie să aloci unei asemenea investiții.

Cuptorul cu microunde este o investiție, așadar, pentru ca o investiție să nu se dovedească o cheltuială nefastă trebuie să alegi bine caracteristicile aparatului și să vezi dacă acestea se pliază sau nu nevoilor tale de exploatare ale acestuia.

2. Contează estetica cuptorului cu microunde?

Studiile au dovedit că mai întâi cumpărăm cu simțurile și apoi cu cardul, iar situația cuptorului cu microunde nu este una diferită. Întodeauna va fi unul care îți va fura privirea de cum intri pe culoarul cu electrocasnice, o simți la fel ca pe o dragoste la prima vedere. Nu știi încă de ce ți-a atras privirea, de ce nu poți să ți-l scoți din gând, de ce toate celelalte ți se par ușor ciudate ca design, de ce nu ar trebui să îl cumperi atunci, pe loc, fără să te mai uiți la altele?

Cumpăram mai întâi cu privirea și mereu va fi un cuptor cu microunde care ne va ademeni estetic mai mult decât altele însă bifarea căsuței aspectului nu înseamnă că ne va îndeplini și celelalte dorințe. Nu spun că este o greșeală în a alege un cuptor care arată bine. Ba din contră! Însă, estetica și prețul pot fi adesea capcane de marketing.

Scopul acestui articol este de a nu te lăsa prins în capcane și să încerci să reziști până la final pentru că lucrurile devin mai clare cu fiecare criteriu bifat.

3. Puterea și capacitatea cuptorului

Puterea primului aparat cu microunde a fost de 3kw iar modelele actuale oferă începând de la 500kw pană la 3000kw, așadar timpul de gătire și/sau încălzire s-a redus considerabil.

Puterea unui cuptor cu microunde înseamnă timpul în care alimentele sunt gătite/dezghețate. O putere mai mare se traduce în consum mai mare dar și un timp mai scurt, care aduc la pachet un preț mai mare.

Capacitatea cuptorului cu microunde s-a schimbat și ea de la primele modele și acum poate ajunge de la 15l până la 34 de l în cazul celor profesionale. Dacă îți dorești să gatești sau să dezgheți cantități mari de alimente o capacitate mai mare ți-ar fi de folos însă, dacă vrei doar să încălzești ocazional o porție de mâncare unul cu o capacitate mai mică ar ocupa și loc mai puțin și ar fi cea mai bună variantă.

4. Funcțiile cuptorului cu microunde

Când vine vorba de funcțiile unui cuptor cu microunde trebuie să ai stabilite foarte bine prioritățile și la ce anume îl vei folosi, acest criteriu fiindu-ți de folos atât în economisirea de bani cât și în ușurința de exploatare pe termen lung.

Un cuptor cu microunde clasic, cu acționare manuală și funcție de încălzire/dezghețare ți-ar economisi niște bani și timp în folosirea lui dacă ești o persoană singură, nu neapărat o folositoare perseverentă a tehnologiei sau, deopotrivă, ești un student care preferă să economisească niște bani decât să aleagă niște funcții pe care probabil nu el va folosi niciodată.

Funcția de blocare acces copii

Odată ce am stabilit că cele de mai sus sunt criteriile de bază pe care fiecare cuptor cu microunde le are, e timpul să urcăm puțin ștacheta și să ne orientăm către un cuptor pentru familii cu copii sau familii mici.

Foarte important în primul caz este funcția de blocare pentru copiii care, curioși din fire, vor dori să experimenteze cu noul aparat. Funcția de blocare nu costă mult însă te va scuti de reparații și accidente prea curând.

Funcția de gătire cu abur

Totodată, funcția de gătire cu abur se poate dovedi una utilă dacă vrei să ai un stil de viață mai sănătos și optezi pentru alimente gătite cu abur sau ești la diversificare cu copilul, atunci când, ai nevoie de alimente preparate cât mai sănătos dar fără să pierzi nutrienții din ele.

Funcția de late start

Tot la clasa de mijloc, atât ca și preț cât și ca funcționalitate sunt cuptoarele cu microunde care oferă funcții precum late start (acționare întârziată), atunci când vrei ca toate felurile de mâncare să fie gata în același timp și îți programezi cuptorul cu microunde să pornească la o anumită oră.

Funcția de grill

Funcția de grill trece cuptorul cu microunde clasic la unul multifuncțional și este perfectă pentru aceia care doresc să preparare mâncare sănătoasă, să se bucure de experiența unei bucăți de carne sau tarte rumenite fără să aprindă cuptorul electric.

Variantele în acest caz sunt multiple și trebuie ținut cont de numărul de membri constanți prezenți la masă. Dacă este o familie numeroasă e mai convenabil să pornești cuptorul clasic datorită capacității și puterii mai mari decât să gătești de 2-3 ori în cuptorul cu microunde. Vrei o friptură la gril, o bucată de pește însoțită de niște orez făcut la abur? Dacă gatești pentru maxim 3 persoane, cuptorul cu microunde este cea mai bună alegere însă dacă gătești pentru mai mulți membri e mai rentabil să folosești cuptorul sau aragazul.

5. Cât costă?

Un ultim detaliu ar fi prețul și, niciodată primul. Aplică filtrul prețului abia după ce ai parcurs toți pașii de mai sus, se poate dovedi a fi un bun criteriu de departajare și te asigură, aplicat la final, ca toate celelalte nevoi îți vor fi îndeplinite indiferent de cât plătești ca să le ai. În plus, există și varianta de plată în rate în cazul în care dorești cel mai scump produs care îți vine în întâmpinarea nevoilor dar nu dispui de toți banii odată.

Top 5 cuptoare cu microunde în funcție de necesitațile tale

1. Cuptor cu microunde Hansa AMG17M70VH

Cuptorul cu microunde Hansa este fără doar și poate unul dintre cele mai simple de folosit cuptoare. Reglaj mecanic în funcție de necesitate, 17l capacitate și 700W putere este perfect pentru exploatarea de către bătrâni sau studenți, furnizând funcțiile de bază la un preț foarte mic.

Descoperă prețul pe eMag

2. Cuptor microunde cu Grill 20L Tarrington House, 800 W, Digital

La prețul pe care îl are, arată destul de bine estetic, are 800W putere și un volum de 20l, perfect pentru familii de maxim 3 membri care își doresc utilizarea lui în cele mai simple condiții. Displayul LED și cele 6 trepte de putere vin în completarea pachetului alături de platoul rotativ din interior.

Descoperă prețul pe eMag

3. Cuptor cu microunde Samsung ME 83 X, 800 W, 23 l

Cu o putere de 800W și 23l capacitate oferă și un preț foaret bun pentru categoria de cuptoare cu microunde cu blocare acces copii și interior din ceramică. Ceramica este de preferat altor tipuri de materiale folosite pentru interiorul cuptoarelor cu microunde deoarece nu reține mirosurile și este mai ușor de întreținut. Așadar, pentru o familie cu copii care folosește des cuptorul cu microunde, vor descoperi în acesta nu doar un aliat dar și un aparat modern în bucătăria lor.

Descoperă prețul pe eMag

4. Cuptor cu microunde Severin MW 7893 Retro, 2 in 1, 700 W, gratar 1000 W, 8 nivele, 20 l

Pentru cei excentrici sau nonconformiști care vor ceva modern dar totuși nu s-ar dezlipi de designul retro. Pe lângă ușurință în folosire, acesta face pasul către cuptoarele multifuncționale oferind opriunea de grill cu sau fără microunde, la o capacitate de 20l și o putere de 1000w.

Descoperă prețul pe eMag

5. Cuptor cu microunde Sharp AX1110INW, 27 l, 900 W, Gatire cu abur, Grill, Digital

În topul celor 5 se află mereu produsele din gama premium iar aici nu putea lipsi „dezvoltatorul” tehnologiei cu microunde și anume Sharp. Cuptorul cu microunde Sharp AX1110INW este o îmbinare plăcută și accesibilă ca și preț între multifucționalitate și estetică. Are funcții de gătire cu abur, grill și microunde, putere de 900w și capacitate de 27l.

Descoperă prețul pe eMag

Concluzii

Performanța în materie de cuptoare cu microunde o dețin însă acele cuptoare scoase pe piață de brandurile premium. De la designuri elegante la numeroase funcții de gătit și până la autocurățare, acestea oferă de regulă și garanție extinsă pentru a te asigura că faci o investiție bună pentru viitor, garantând că produsul lor te va menține la un grad înalt de satisfacție.

Unele din ele își merită banii, iar dacă vrei să experimentezi diferite mâncăruri preparate la cuptorul cu microunde sau îți dorești să testezi noi tehnologii, ele sunt cu adevărat atât o plăcere cât și un privilej în exploatare.

Iar dacă te-ai decis în linii mari în ce categorie te încadrezi, mai fă un ultim efort să citești ce zic alții care au ales la fel ca tine. Majoritatea site-urilor oferă opțiunea de a lăsa un review sau de a-ți arăta (ne)mulțumirea față de produsul cumpărat alocând steluțe. Știu că nu ar trebui să ne pese ce zic alții însă iată că de multe ori un feedback constructiv din partea celor care au folosit produsul ajută mult la departajarea alegerii finale dacă ești pus în fața mai multor opțiuni.

Sper că acest ghid ți-a fost de ajutor. Acum, testează-ți cunoștințele în teren și vezi ce cuptor cu microunde ți se potrivește cel mai bine!

Aceștia au fost pașii pe care i-am urmat și eu pentru a-mi alege cuptorul și sunt foarte mulțumită de achiziție, iar acum nu fac altceva decât să te ajut și pe tine să cumperi un cuptor cu microunde potrivit pentru nevoile tale.

Succes!

Paula Sosoi
Paula Sosoihttps://paolaivan.ro/
Sunt mamă, soție și angajată full time, așadar, pentru mine, scrisul este mai mult decat o pasiune! A scrie este o altă cale de a mă relaxa și de a mă simți utilă și, consider că anumite idei le pot tasta mai usor decât le pot rosti. Îmi place să creez conținut de calitate, bine documentat, inspirat din propria experiență prin care să aduc un plus de valoare în online și, cum o casă este mereu o provocare, nu rămân niciodată în pană de idei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să faci curățenie în mai puțin de 30 de minute – Sfaturi de la un expert

Încă aștepți ziua aceea cu 25 de ore pentru a avea mai mult timp să faci curățenie în casă? Printre activitățile cotidiene ce țin...

Cum să dormi mai bine – 9 Recomandări Dovedite Științific

Mă trezesc mereu obosit(ă). De ce nu pot să dorm? Cum pot dormi mai bine noaptea? Oare trebuie să iau pastile pentru somn? Ce...

Galerie Foto: 35 de piscine minunate de care te vei îndrăgosti pe loc

Cine nu-și dorește o piscină fix în curtea sa? Poate că pare un vis greu de atins, însă în vremurile prospere în care trăim...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea. Pe lângă...