Acasă Bucătărie Cum să alegi o tigaie WOK în 5 pași simpli

Cum să alegi o tigaie WOK în 5 pași simpli

O tigaie wok este nelipsită din bucătăria chinezească, însă în ultimul timp a început să devină populară și în Europa.

Se merită sau nu să ai o tigaie wok în bucătăria ta?

Din acest articol vei afla toate detaliile despre tigăile wok, astfel încât să-ți dai seama dacă este o investiție bună sau nu.

Ce este o tigaie wok?

O tigaie wok este un vas de gătit originar din China. Aceasta poate fi recunoscută după forma rotundă și pereții înalți și subțiri, special concepuți pentru prăjirea alimentelor prin metoda agitării, folosind puțin ulei (stir-fry).

tigaie wok

Tigaia wok este folosită pentru prepararea alimentelor în stil asiatic, la temperaturi ridicate. În general, este fabricată din fier, oțel carbon, cupru sau aluminiu.

Metoda de preparare wok este renumită pentru rapiditatea cu care sunt pregătite alimentele. Cu ajutorul unei tigăi wok și al unui arzător wok, poți obține preparate chinezești în doar câteva minute.

De aceea, pentru mulți bucătari este o adevărată plăcere să gătească la o tigaie wok.

Există mai multe tipuri de tigăi wok folosite pentru diferite întrebuințări. Citește în continuare dacă vrei să afli ce tigaie wok să cumperi pentru a o folosi în gospodăria ta și de ce factori importanți să ții cont astfel încât să faci cea mai bună achiziție.

Pentru a folosi o tigaie wok ai nevoie de un aragaz cu arzător wok?

În principiu, dacă îți dorești să gătești flosind metoda wok, ai nevoie de un aragaz cu arzător wok. Acest tip de arzător este mai puternic decât cele normale și emană căldura necesară pentru prepararea alimentelor în stil chinezesc.

Însă poți folosi o tigaie wok și fără să deții un arzător wok la aragaz sau la plita încorporată, cu mențiunea că nu vei obține rezultate autentice chinezești, exact așa cum le poți servi de la un restaurant specific.

Dacă deții un aragaz cu arzător wok, atunci tot ce îți lipsește este o tigaie wok, pentru a găti în stil chinezesc. În continuare, iată 5 pași necesari pentru a-ți alege tigaia wok perfectă pentru tine.

aragaz cu arzător wok
Aragaz Samus cu un arzător wok

Cum să alegi o tigaie wok potrivită pentru tine în 5 pași simpli

Pasul 1 – Cea mai bună tigaie wok este fabricată din oțel carbon

Dacă vrei să obții preparate autentice și tradiționale chinezești, atunci o tigaie wok din oțel carbon este ustensila de care ai nevoie în bucătăria ta. De preferat este ca tigaia din oțel carbon să nu fie acoperită cu niciun fel de strat antiaderent.

O tigaie wok din oțel carbon are multe beneficii, cum ar fi:

  • Acest material se încălzește rapid, iar cu timpul își va forma un strat antiaderent
  • Este un material ieftin. Prețul unei astfel de tigăi wok este mai mic
  • Se numără printre cele mai bune materiale din punct de vedere al sănătății, pentru că nu transferă proprietăți metalice alimentelor

Un alt material popular folosit în construcția tigăilor wok este fonta, datorită retenției superioare de căldură.

De menționat este faptul că atât tigăile wok din fontă cât și din oțel carbon își formează în timp propriul strat antiaderent. De aceea, nu este recomandat să speli aceste tigăi cu detergenți pentru că vei îndepărta acest strat.

După folosire, șterge tigaia wok cu un prosop de bucătărie și depoziteaz-o într-un loc ferit de lumină.

Încearcă să eviți tigăile wok care au un înveliș antiaderent. Tratamentele antiaderente pot elibera substanțe chimice toxice la căldura foarte ridicată la care este folosită o tigaie wok.

Așadar, cea mai bună tigaie wok este cea din oțel carbon. Este ieftină, practică, durabilă și vei obține cele mai bune rezultate.

Pasul 2 – Mărimea tigăii wok

Tigăile wok au mărimi variate pentru diferite întrebuințări. Dar ce mărime este potrivită pentru o tigaie wok pe care o vei folosi în gospodăria ta?

Există tigăi wok mici, sub 28 cm, dar acestea nu-ți vor oferi experiența și autenticitatea pregătirii mâncărurilor în stil chinezesc.

Pe de altă parte, tigăile wok mari, de peste 35 cm, sunt flosite în restaurante sau bucătării care pregătesc un volum mare de preparate. Totodată, acestea nu se pretează unei bucătării de familie pentru că fie sunt prea mari pentru aragaz, fie sunt greu de depozitat.

Pentru propria bucătărie, este recomandată o tigaie wok de la 28 cm până la 35 cm.

Pasul 3 – Tigaie wok cu fundul rotund sau plat?

Tigaia wok tradițională chinezească are fundul rotund, însă acestea tigăi nu prea se potrivesc cu aragazele sau plitele din bucătăriile europene. Pentru a folosi o astfel de tigaie wok, ai nevoie de un arzător wok cu inel special pe care să fie așezată.

Totuși, în cazul aragazelor obișnuite, e posibil ca această tigaie să se potrivească.

Există în schimb tigăi wok ce au fundul aplatizat, pentru a rămâne stabilă pe orice plită sau aragaz. Nu există dezavantaje în folosirea unei astfel de tigăi wok.

Așadar, de preferat este să cumperi o tigaie wok care să aibă fundul plat, pentru a se potrivi pe aragazul sau plita ta.

Pasul 4 – Tipul mânerului

O tigaie chinezească originală dispune de două toarte laterale de care se poate prinde, însă o tigaie wok cu mâner este mult mai practică.

O tigaie wok cu toarte este mai greu de mânuit și necesită o doză mai mare experiență din partea bucătarului, în timp ce o tigaie wok cu mâner este mult mai ușor de mânuit, singurul impediment fiind spațiul mai mare pe care îl ocupă atunci când e depozitată.

Unele tigăi wok cu mâner dispun și de protecție împotriva încălzirii excesive a mânerului, pentru a reduce riscurile din bucătărie.

Așadar, alege o tigaie wok cu mâner din lemn, plastic sau alt material protectiv.

Pasul 5 – Ustensile și accesorii pentru tigaia wok

Unele tigăi wok vin la pachet cu anumite accesorii, cum ar fi un capac. Este important să ai un capac la tigaia wok pentru că unele rețete chnezești presupune fierberea legumelor, iar capacul poate ajuta foarte mult la acest proces.

De asemenea, vei avea nevoie de o ustensilă cu care să amesteci alimentele din tigaie, cum ar fi o spatulă, spre exemplu.

Dacă folosești o tigaie cu antiaderență este important să folosești o spatulă care să nu producă zgârieturi. O spatulă din lemn îți poate veni în ajutor. Însă dacă folosești o tigaie wok din oțel carbon, poți folosi și o spatulă din inox.

Tigăi wok recomandate de Home Advice

Am dat o raită prin magazinele online din România și am selectat pentru tine cele mai bune tigăi wok. Am ținut cont de toate aspectele importante, inclusiv prețurile produselor, astfel încât să faci cea mai bună achiziție.

1. Tigaie wok cu interior anti-aderent Tefal Talent Pro

tigaie wok din teflon, tigaie wok tefal, tigaie wok teflon

Cu toate că nu este o tigaie wok din oțel carbon, Tefal Talent Pro este una dintre cele mai apreciate tigăi. Sistemul hot-point îți indică momentul în care teflonul este încins, iar tigaia este gata de a fi folosită.

Deși tigăile wok autentice nu conțin niciun strat antiaderent, această tigaie este din tefal, material care nu lipește mâncarea.

La această tigaie se poate găti la temperaturi înalte, în stilul chinezesc wok, însă acest lucru presupune încălzirea excesivă a teflonului care funcționează cel mai bine la temperaturile unui aragaz cu arzător normal.

În general, părerile despre această tigaie sunt foarte bune, iar prețul este acceptabil. Este o tigaie perfectă pentru începători, însă dacă vrei să prepari doar rețete wok tradiționale, va trebui să te orientezi către o tigaie wok din oțel carbon.

Află mai multe despre această tigaie wok (MegaPlus)

O poți găsi și pe eMag

2. Tigaie wok din fontă pură KingHoff

tigaie wok din fonta

Fonta pură, după oțelul carbon, este cel mai bun material din care poate fi fabricată o tigaie wok.

Faptul că nu dispune de un strat antiaderent este un beneficiu, pentru că acest strat poate emana toxine în mâncare atunci când este supus unei temperaturi ridicate precum cea produsă de arzătorul wok.

Această tigaie își va crea propriul strat antiaderent, pe măsură ce va fi folosită.

Un dezavantaj îl poate constitui toartele sale, care o poate face greu de mânuit. Diamentrul de 31 este numai bun pentru o tigaie wok pentru acasă, iar prețul este acceptabil.

Află mai multe despre această tigaie wok (MegaPlus)

O poți găsi și pe KingHoff

3. Tigaie wok din oțel carbon Grunberg

tigaie wok din otel carbon

Cu toate că tigăile wok din oțel carbon sunt cele mai bune pentru preparatele chinezești, acestea nu se găsesc din abundență în magazinele online din România.

Din fericire, am descoperit câteva care ne-au atras atenția. De exemplu, această tigaie wok de 32cm este din oțel carbon, iar prețul său e mai mult decât avantajos.

Este o tigaie numai bună pentru a fi folosită în bucătăria de acasă. Poți obține preparate asiatice tradiționale, mai ales dacă ai un aragaz cu arzător wok. Am putea spune că este cea mai bună tigaie wok pe care am găsit-o în magazinele online.

Află mai multe despre această tigaie wok (eMag)

4. Tigaie wok oțel carbon 35 cm

tigaie wok din otel carbon

Această tigaie wok pare a fi tigaia chinezească autentică. Are un diametru de 35cm, ceea ce înseamnă că este foarte mare, însă în același timp poate fi folosită și într-o bucătărie de apartament.

Este fabricată din oțel carbon. Pare foarte solidă și profesională. Singurul impediment ar fi fundul curbat. Pe aragazurile obișnuite s-ar putea să se potrivească, însă nu poate fi folosită pe o plită.

Află mai multe despre această tigaie wok (eMag)

Acestea sunt tigăile wok pe care le recomandăm pentru pregătirea alimentelor în stilul chinezesc wok. Vom continua studiul pieței online și vom actualiza articolul pe măsură ce alte tigăi wok vor apărea pe piață și ne vor atrage atenția.

În continuare îți prezentăm câteva informații utile despre tigăile wok.

Iată un videoclip în limba engleză în care poți observa cum se folosește o tigaie wok alături de un arzător wok.

https://www.youtube.com/watch?v=6E3bPXP-SvM

Istoria tigăii wok

Se spune că mai bine de 80% din mâncărurile tradiționale chinezești sunt pregătite într-o tigaie wok, iar fiecare gospodărie deține cel puțin o astfel de tigaie. De aceea, uneori tigaia wok poate fi regăsită sub numele de tigaie chinezească.

Este cel mai folosit și răspândit vas de gătit din Asia, iar în ultimul timp, tigaia wok a început să fie adoptată din ce în ce mai mult în cultura europeană.

Cele mai vechi dovezi ale tigăii wok au fost modele de ceramică găsite în morminte chinezești dotate cu cuptoare pentru viața de apoi, iar arheologia înregistrează primele wok-uri metalice datând din dinastia Han, circa 200 î.H. (sursa)

Beneficiile gătirii prin metoda stir-fry

Tigăile wok sunt special concepute pentru gătirea prin metoda stir-fry. Această metodă presupune gătirea la foc iute, folosind puțin ulei și agitând foarte des preparatele din tigaie.

Spre deosebire de metoda deep-fry, care presupune prăjirea alimentelor într-o baie de ulei, stir-fry este mult mai sănătoasă, deoarece preparatele se pregătesc mai repede, păstrându-și astfel proprietățile nutritive. (sursa)

Măsuri de precauție și întreținere a tigăii wok

Majoritatea tigăilor, nu doar cele wok, dispun din fabrică de o peliculă anti-corozivă care trebuie curățată înainte de prima utilizare a tigăii.

Înainte de a folosi o tigaie, spal-o cu apă caldă și detergent de vase.

Apoi, pentru întreținerea tigăii, se unge cu grăsime sau ulei și arde pe foc. Poți repeta acest proces după fiecare utilizare pentru menținerea proprietăților tigăii.

Nu se recomandă supunerea tigăilor la șocuri termice. Las-o să se răcească de la sine, după care clătește-o cu apă călduță, fără detergenți. Dacă este necesar, las-o la înmuiat și api curăț-o.

Nu se recomandă uscarea la aer liber pentru că poate favoriza ruginirea. Ideal este să ștergi tigaia cu un prosop și apoi să o depozitezi.

Concluzie

Metoda de preparare wok nu este foarte populară în România. Drept dovadă sunt stocurile reduse de tigăi wok din oțel carbon din magazinele online și offline.

O tigaie wok din oțel carbon reprezintă vasul autentic chinezesc cu ajutorul căruia se prepară mâncarea chinezească, alături de un aragaz cu arzător wok.

Majoritatea tigăilor wok din magazinele din România sunt fabricate din aceleași materiale ca și tigăile obișnuite. Acestea sunt vândute drept tigăi mai înalte în care poți prepara mai ușor anumite feluri de mâncare și nu drept tigăi la care se prepară mâncare în stil asiatic.

O tigaie wok autentică trebuie să fie construită în așa fel încât să reziste la temperaturile înalte ale flăcării wok. Acest fapt elimină din start tigăile wok cu straturi anti-lipire pentru că aceste straturi pot deveni toxice la temperaturile înalte.

Așadar, dacă ai un aragaz cu arzător wok și vrei să gătești în stil chinezesc, cumpără-ți o tigaie wok din oțel carbon sau din fontă pură și treci la treabă!

Editors
Editorshttps://homeadvice.ro
„Editors” este o echipă dedicată de mai mulți scriitori, editori și experți care colaborează pentru a creea articole practice și foarte bine documentate pentru cititorii Home Advice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să faci curățenie în mai puțin de 30 de minute – Sfaturi de la un expert

Încă aștepți ziua aceea cu 25 de ore pentru a avea mai mult timp să faci curățenie în casă? Printre activitățile cotidiene ce țin...

Cum să dormi mai bine – 9 Recomandări Dovedite Științific

Mă trezesc mereu obosit(ă). De ce nu pot să dorm? Cum pot dormi mai bine noaptea? Oare trebuie să iau pastile pentru somn? Ce...

Galerie Foto: 35 de piscine minunate de care te vei îndrăgosti pe loc

Cine nu-și dorește o piscină fix în curtea sa? Poate că pare un vis greu de atins, însă în vremurile prospere în care trăim...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea. Pe lângă...