Acasă Electrocasnice Cuptor cu Microunde Încorporabil – 11 sfaturi esențiale pentru aciziția perfectă

Cuptor cu Microunde Încorporabil – 11 sfaturi esențiale pentru aciziția perfectă

Alegerea unui cuptor cu microunde încorporabil poate pune mari bătăi de cap și poate crea confuzie prin diversitatea de modele și discrepanțele mari de preț, mai ales dacă nu ai stabilite corect prioritățile.

Și eu am fost un shopper începător, însă, niciun profesor nu e mai bun decât necesitatea.

Atunci când am fost pusă în situația de a-mi mobila bucătăria și de a găsi cea mai fezabilă soluție de a-mi încorpora electrocasnicele am ales să mă documentez temeinic înainte de a lua o decizie și de a investi într-un electrocasnic care, probabil că îmi va fi de folos mulți ani de-acum încolo.

Judecând din prisma omului care se bucură de alegerile făcute și lungul drum parcurs de la shopperul neexperimentat la unul echilibrat, vreau să te ajut și pe tine să faci cele mai bune alegeri.

Așadar, îți las mai jos câteva etape importante pe care va trebui să le parcurgi pentru a găsi răspunsul la întrebarea „Cum aleg un cuptor cu microunde încorporabil?”.

cuplu care gateste in bucatarie o pizza la cuptor

11 Sfaturi esențiale pentru a-ți cumpăra cel mai bun cuptor cu microunde încorporabil pentru tine

Am scris pentru tine 11 sfaturi de care să ții cont atunci când îți alegi cuptorul cu microunde încorporabil. Asigură-te că le citești pe toate pentru ca la final să faci alegerea potrivită în funcție de nevoile tale.

1. Cuptorul cu microunde încorporabil încape în spațiul destinat?

În primul rând, vrei ca viitoarea ta achiziție să încapă în spațiul din bucătărie.

Majoritatea cuptoarelor cu microunde încorporabile au nevoie de spațiu suplimentar la încorporare, așadar dimensiunile aparatului nu sunt cele de încorporare.

NU alege un cuptor cu microunde incorporabil dacă nu îl poți monta conform dimensiunilor cerute de schiță.

Spațiul suplimentar pe care acesta îl solicită este necesar pentru o bună circulare a aerului, implicit o bună funcționare a lui pe termen lung.

2. Culoarea cuptorului cu microunde încorporabil

În al doilea rând, nu trebuie să uiți de culoare dacă vrei că totul în bucătăria ta să aibă o fluiditate în stiluri și culori. Estetica va conta mereu. Vrei ca noua ta achiziție să vină ca „turnată” în bucătăria ta și nu să fie ca „nuca-n perete”.

Așadar, ține cont de culoare și imaginează-ți rezultatul final, asortează culori și păstrează stilul bucătăriei tale.

3. Identifică necesitățile

Fiecare dintre noi are propriul nostru ritm, propriul stil de viață, iar cei mai mulți au resurse limitate de timp, asemenea omului modern mereu pe fugă.

cuptor cu microunde încorporabil și cuptor normal in bucatarie

Cuptorul cu microunde îți economisește timp și, poate uneori să te ajute să faci mâncare mai repede datorită funcțiilor de grill sau a celor de gătire cu abur.

Orice funcție suplimentară costă în plus, așadar, dacă tot ce vei face este să îți încălzeșți mâncarea pe care o vei pregăti la cuptor, atunci nu ai nevoie de funcții extra ci doar de cea de încălzire.

Dacă ai un stil de viață mai simplu și dorești să folosești cuptorul cu microunde doar pentru încălzire și decongelare atunci ai scăpat ușor și te invit să citești direct ultimele paragrafe cu recomandările personale în acest sens.

Dacă ai un stil de viață mai complex și dorești să te bucuri din plin de tot ce îți poate oferi progresul tehnologic, atunci te invit să citești mai jos care sunt următoarele întrebări pe care trebuie să ți le pui pentru a-ți contura necesitățile.

4. Capacitatea cuptorului cu microunde încorporabil

Dimensiunile exterioare ale cuptorului cu microunde încorporabil nu exprimă capacitatea lui.

Așadar, unele din ele pot avea o capacitate mai mare a spațiului interior în care puteți încălzi un volum mai mare, iar altele pot avea un spațiu mai mic care îți va permite să încălzești recipiente de dimensiuni mai mici.

În principiu, cuptorul cu microunde se folosește pentru încălzirea rapidă a unei porții de mâncare, a unei căni cu apă sau lapte, pentru sterilizarea unui biberon. Orice implică o cantitate mai mare de mâncare e recomandat să fie încălzită la cuptor sau pe plită.

mancare gatita la cuptor cu microunde încorporabil

Totuși, capacitatea unui cuptor cu microunde incorporabil poate fi între 17 l sau 40l, însă nu cred că asta contează cel mai mult. Nu știu pe nimeni care să folosească cuptorul cu microunde atât de intens încât să aibă nevoie să gătească la aburi sau la grill, zilnic, un volum care să facă utili cei 40l.

Totodată, dacă intenționezi că foloseșți cuptorul cu microunde în prepararea completă a mâncării sau în coacerea diverselor aluaturi, caz în care îți va fi necesar un volum mai mare al cuptorului cu microunde, ia în vedere că o variantă mai bună și mai economică energetic este cuptorul electric care îți va face același lucru la un consum mai mic, acestea fiind disponibile și în clasele A+.

Folosește cuptorul cu microunde în doze mici. Cea mai bună modalitate pentru a încălzi cantități mari de mâncare rămâne întodeauna cuptorul.

Un cuptor cu microunde mediu între 20-25 l ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru oricare dintre noi.

Ia aminte că dacă dimensiunile bucătăriei tale sunt mici, un cuptor cu microunde cu un volum mai mare va ocupa un spațiu mai mare.

5. Puterea cuptorului cu microunde încorporabil

Puterea se măsoară în watti și arată cât de repede poate fi încălzită sau dezghețată mâncarea într-un anume interval de timp.

functie cuptor cu microunde încorporabil 800w 23lPuterea de care dispun majoritarea cuptoarelor cu microunde este între 600W și 2100W.

Cu cât puterea e mai mare cu atât mâncarea se încălzește mai repede și crește consumul de energie. Totuși, timpul de încălzire al hranei într-un cuptor de 700W este mai crescut cu doar câteva secunde față de timpul de încălzire într-unul de 1000W.

Așadar, în cazul în care folosești cuptorul cu microunde pentru a dezgheța sau găti un volum mare de hrană, o putere mai mare a acestuia ți-ar fi utilă, în caz contrar, nu ar face mare diferență.

Un cuptor cu putere de cel mult 1000W este mai mult decât suficient pentru o familie mică sau o persoană singură, asigurând o încălzire a hranei într-un timp destul de scurt.

6. Funcțiile cuptorului cu microunde încorporabil

Încălzirea este o funcție comună tuturor cuptoarelor cu microunde, indiferent că sunt încorporabile sau clasice (cu așezare pe blat).

Funcția de încălzire constă în faptul că se pot încălzi porții mici de mâncare preparată anterior, mâncare semipreparata cumpărată sau chiar porții de mâncare congelată în timp mai scurt decât la cuptorul clasic pe gaz, curent sau la plită.

Cel mai mare avantaj este însă că în procesul de încălzire nu se folosesc grăsimi, ceea ce face mâncarea mult mai sănătoasă.

functie decongelare cuptor cu microunde încorporabilDecongelarea este cea de-a doua funcție foarte apreciată la cuptoarele cu microunde, oferind o dezghețare controlată a alimentelor.

Trebuie știut că alimentele astfel decongelate vor avea mai multă apă la finalul procedurii de dezghețare datorită faptului că evaporarea ei nu se mai face, ci vaporii de apă rămân în interiorul cuptorului.

Gătirea cu aburi este o funcție pe care nu o oferă decât anumite cuptoare, ea fiind o varianta a tradiționalei gatiri cu aburi care se poate face și deasupra plitei sau în cuptorul clasic.

Doar cuptoarele cu microunde multifuncționale oferă această funcție care ajută alimentele să fie mai crocante, să își păstreze culoarea și nutrienții.

Totodată, gătirea cu aburi se poate aplica și la pește, orez, paste, legume, carne și supe. Aburul se produce într-un modul separat al cuptorului cu microunde sau, în cazul altor aparate acesta se crează prin turnarea de apă într-un loc special din carcasa cuptorului.

Funcția de grill este specifică cuptoarelor multifuncționale și conține un încălzitor special situat în partea superioară, scopul său fiind de a coace și/sau rumeni alimentele în partea superioară.

functie de control parental cuptor cu microunde încorporabilBlocarea parentală îți este inutilă dacă nu ai copii prin preajmă însă pentru o familie cu cel puțin un copil mic se poate dovedi foarte utilă și poate împiedica multe accidente ce pot apărea din curiozitatea celor mici.

Funcția de blocare parentală este un must have pentru părinți. Aceasta se poate activa prin apăsarea simultată a două butoane presetate, regăsite în manual.

Pornirea întârziată este pentru cei care adoră multi-tasking-ul și este eficientă atunci când vrei să faci mai multe lucruri deodată astfel încât să te încadrezi într-un timp anume.

Această funcție permite încălzirea/gătirea/coacerea alimentelor astfel încât ele să fie gata la o anumită oră.

Auto-curățarea este o funcție dorită de orice gospodină care de-a lungul anilor a trebuit să frece interiorul unui cuptor clasic.

De regulă vine încorporată la modelele mai scumpe însă este foarte ușor de făcut fără să dai bani în plus pentru ea.

Auto-curățarea se poate face simplu și constă în folosirea aburului provenit dintr-un recipient cu apă așezat în cuptorul cu microunde. Pe măsură ce apa se încălzește, ea se evaporă și se depune pe pereții cuptorului și pe petele de grăsime, făcându-le mult mai ușor de îndepărtat folosind o cârpă.

7. Accesoriile cuptorului cu microunde încorporabil

În cazul în care necesitățile tale nu sunt ample, alege un cuptor cu microunde fără accesorii.

interiorul unui cuptor cu microunde încorporabil

E posibil să nu apară necesitatea folosirii lor și doar te vor încurca prin casă. Cele mai simple modele nu au accesorii, ci doar platoul rotativ.

Altele mai scumpe oferă însă și tăvi sau cărți de rețete.

Dacă plănuiești folosirea funcțiilor de gătire a aparatului cu microunde, e bine să ai cât mai multe accesorii care îți vor ușura treaba.

Astfel, dacă acesta costă mai mult ai grijă ca măcar să aibă cât mai multe accesorii incluse care vin la pachet cu funcțiile de care dispune.

8. Prețul este un criteriu inițial?

Prețul cuptoarelor cu microunde încorporabile este puțin mai mare decât al cuptoarelor clasice care pot fi așezate pe blat din simplul fapt că îți economisesc spațiu și oferă bucătăriei tale un look modern.

Prețul este un criteriu important dar nu ar trebui să fie inițial și, cu atât mai mult, nu ar trebui să fie singurul.

De multe ori prețul reflectă calitatea produsului pe care urmează să îl alegi și, odată cu el vine și un consum mai mic, tehnologie mai avansată, garanție mai mare, mai multe funcții și mai multe accesorii.

9. Estetică sau funcționalitate?

Cele două noțiuni nu se exclud una pe cealaltă. Îți dorești un cuptor cu microunde care îți oferă toate funcțiile de care ai nevoie dar care să arate și bine în bucătărie ta.

Exluderea uneia în detrimentul alteia nu va crea decât un sentiment de regret pe termen lung, însă, ofertele de pe piață te ajută venind în întâmpinare cu mii de modele din care poți alege.

10. Control mecanic sau electronic?

În cazul controlului mecanic nu există foarte multe opțiuni și trebuie mers pe principiul estimării.

control mecanic sau control electroni la cuptor cu microunde încorporabilUneori cele două butoane: unul pentru puterea de încălzire și altul pentru timp, nu oferă rezultatul dorit, ducând la o mâncare fie prea rece fie prea încălzită.

Controlul mecanic este una dintre cele mai ușoare modalități de a folosi un cuptor cu microunde. Un control electronic, pe lângă faptul că este foarte ușor de curățat, neavând „denivelări” date de butoane, vine însoțit cu foarte multe funcții.

Parametrii folosiți sunt foarte preciși astfel încât, în funcție de cerințele tale, mâncarea să fie încălzită exact atât cât îți dorești.

Alege un cuptor cu microunde încorporabil cu control digital pentru un control precis al puterii și timpului de încălzire.

11. Alte aspecte ale cuptorului cu microunde încorporabil: interiorul, ușa, marca, materialul

Interiorul unui cuptor cu microunde este de regulă în unghiuri drepte însă cel cu unghiuri rotunjite poate fi de folos în curățarea lui, ar spori eficiența absorbției microundelor și chiar ar putea facilita rotirea recipientelor în interiorul său.

tava pentru cuptor cu microunde încorporabilMarea majoritate a cuptoarelor au balamalele pe stânga, ceea ce face că ușa să se deschisă de la dreapta la stânga. Unele modele oferă ambele variante, în schimb ce alți producători oferă posibilitatea deschiderii ușii în jos, asemenea cuptoarelor clasice.

Materialul folosit la cuptoarele cu microunde este important deoarece nu vrei să se vadă amprentele pe el, așadar dacă alegi inox orientează-te către unul anti-amprentă.

Nu vei avea aceeași problemă dacă alegi o culoare mai deschisă din metal, plastic sau sticlă.

Pe termen lung, inoxul și sticla își păstrează caracteristicile, plasticul suferind schimbări de culoare. Alege branduri consacrate, informează-te asupra lor și alege o perioadă de garanție cât mai mare.

Înregistrează-ți cuptorul pe site-ul producătorului în momentul în care îți ajunge acasă, pentru că unii dintre ei oferă garanții suplimentare dacă o faci.

Cele mai bune 10 cuptoare cu microunde încorporabile

Am dat o raită prin magazinele online și am selectat cele mai bune cuptoare cu microunde încorporabile pe care ți le recomand. Iată care sunt acestea.

1. Cuptor cu microunde încorporabil Heinner HMW-23BI-BK

1. Cuptor cu microunde încorporabil Heinner HMW-23BI-BKAcesta este un cuptor cu microunde încorporabil ieftin, dar care surprinde prin capacitățile și funcțiile sale.

Are o capacitate de 23l, putere de 800W și dispune de funcții precum grill, control parental, decongelare și altele. Merită să arunci o privire în detaliu în magazinul online Badabum.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

2. Cuptor cu microunde încorporabil Candy MIC 201 EX

Cuptor cu microunde încorporabil Candy MIC 201 EXCapacitate de 17l, putere de 700W, panou de comandă digital, grill. Este ideal pentru bucătăriile mici sau pentru persoanele singure.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

3. Cuptor cu microunde încorporabil Samsung FG87SST

Cuptor cu microunde încorporabil Samsung FG87SSTSamsung este deja o marcă consacrată de electrocasnice. Așadar, dacă dorești siguranță și durabilitate, alege cu încredere acest cuptor cu microunde încorporabil.

Dipune de o capacitate de 23 l și o putere de 800 W. Specialitățile sale sunt funțiile grill și curățarea cu aburi. Vine la un preț rezonabil.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

4. Cuptor cu microunde încorporabil Electrolux EMT25207OX

Cuptor cu microunde încorporabil Electrolux EMT25207OXAcest cuptor oferă o capacitate de 25L și o putere de 900W. Dispune de o multitudine de funcții, iar faptul că este electronic reprezintă cireașa de pe tort.

Vine la un preț rezonabil și este perfect pentru o familie obișnuită care folosește cuptorul cu microunde ocazional.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

5. Cuptor cu microunde încorporabil Electrolux EMS26204OX

Cuptor cu microunde încorporabil Electrolux EMS26204OXCapacitate de 25l, putere 900W, grill, afișaj led, panou digital, protecție copii, fabricat din inox.

Este o variantă mai scumpă de la Electrolux care oferă funcții suplimentare. E perfect pentru familiile cu copii mici, oferă o multitudine de funcții, inclusiv cea de gătire și/sau rumenire.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

6. Cuptor cu microunde încorporabil Gorenje BM201INB

Cuptor cu microunde încorporabil Gorenje BM201INBGorenje este încă un brand cunoscut de electrocasnice renumit pentru raportul uimitor dintre preț și calitate.

Acesct cuptor dispune de o putere de 800W și capacitate de doar 20l, însă va fi de ajuns pentru o familie restrână care va folosi cuptorul doar de câteva ori pe zi.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

7. Cuptor cu microude încorporabil AEG MBE2658D-M

Cuptor cu microude încorporabil AEG MBE2658D-MCapacitate 23l, putere 900W, afișaj Led, microunde+ grill+convecție, 5 nivele de putere, blocare copii.

Este un simbol al eleganței în orice bucătărie, AEG fiind un producător de electrocasnice premium.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

8. Cuptor cu microunde încorporabil Bosch BFR634GS1

Cuptor cu microunde încorporabil Bosch BFR634GS1Dacă-ți dorești un cuptor cu microunde încorporabil de ultimă generație, iar bugetul îți permite, atunci Bosch nu te va dezamăgi nici de data aceata.

Are o capacitate de 21 l, și o putere 900 W, însă specialitățile sale stau în funcțiile avansate de care dispune. Merită să arunci o privire în detaliu în magazinul online.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

9. Cuptor cu microunde încorporabil Whirlpool W7 MD 440 NB

Cuptor cu microunde încorporabil Whirlpool W7 MD 440 NBDispune de afisaj electronic și de faimosul 6th sense implementat de Whirlpool în aproape toate categoriile de electrocasnice.

Este un cuptor elegant și multifuncțional care poate fi o alegere numai bună pentru cei care doresc să țină pasul cu noile apariții tehnologice.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

10. Cuptor cu microunde încorporabil ECG MTD 2390 VGSS

Cuptor cu microunde încorporabil ECG MTD 2390 VGSSO alegere economică, însă la fel de utilă este și cuptorul ECG care îmbină foarte bine utilitatea cu estetica, aliniind cele două aspecte la un preț acceptabil.

Are o putere de 900W și capacitate de 23l. Este potrivit pentru uzul ocazional, mai mult pentru încălzit ți rareori pentru gătit.

Află mai multe despre acest cuptor cu microunde încorporabil

Concluzie

Un cuptor cu microunde încorporabil va fi întotdeauna o alegere mai bună decât un cuptor cu microunde obișnuit din mai multe puncte de verdere.

În primul rând, spațiul pe care îl ocupă este approape inexistent, acesta fiind încorporat în perete sau într-un corp al mobilei de bucătărie. În al doilea rând, acesta va oferi bucătăriei tale un look modern și prietenos.

Cu toate acestea, un astfel de cuptor vine la pachet cu un preț puțin mai mare decât cuptoarele cu microunde obișnuite, care sunt mai ieftine.

Acum că ai citit ghidul și știi care sunt întrebările corecte pe care trebuie să ți le pui, poți alege cuptorul cu microunde încorporabil perfect pentru nevoile tale. Spor la cumpărături!

Paula Sosoi
Paula Sosoihttps://paolaivan.ro/
Sunt mamă, soție și angajată full time, așadar, pentru mine, scrisul este mai mult decat o pasiune! A scrie este o altă cale de a mă relaxa și de a mă simți utilă și, consider că anumite idei le pot tasta mai usor decât le pot rosti. Îmi place să creez conținut de calitate, bine documentat, inspirat din propria experiență prin care să aduc un plus de valoare în online și, cum o casă este mereu o provocare, nu rămân niciodată în pană de idei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să faci curățenie în mai puțin de 30 de minute – Sfaturi de la un expert

Încă aștepți ziua aceea cu 25 de ore pentru a avea mai mult timp să faci curățenie în casă? Printre activitățile cotidiene ce țin...

Cum să dormi mai bine – 9 Recomandări Dovedite Științific

Mă trezesc mereu obosit(ă). De ce nu pot să dorm? Cum pot dormi mai bine noaptea? Oare trebuie să iau pastile pentru somn? Ce...

Galerie Foto: 35 de piscine minunate de care te vei îndrăgosti pe loc

Cine nu-și dorește o piscină fix în curtea sa? Poate că pare un vis greu de atins, însă în vremurile prospere în care trăim...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea. Pe lângă...