Acasă Decorațiuni Mobilier Cum alegi un scaun de birou? 5 Aspecte de care să ții...

Cum alegi un scaun de birou? 5 Aspecte de care să ții cont

Care sunt cele mai bune scaune de birou? Mi-am pus această întrebare după ce am început să mă simt inconfortabil pe scaunul directorial cumpărat de câteva luni de la eMag. Am făcut puțin research și mi-am dat seama că am cumpărat un scaun de birou nepotrivit pentru ceea ce aveam eu nevoie. Citește în continuare pentru a nu face și tu aceeași greșeală.

Cel mai bun scaun pentru birou este un scaun ergonomic. Acest tip de scaun este special conceput pentru a facilita confortul optim în funcție de fiecare persoană în parte, chiar și atunci când este folosit pentru o perioadă îndelungată de timp. 

Dar mai multe despre cum trebuie să arate și ce trebuie să îndeplinească un scaun de birou ergonomic, vom descoperi în cele ce urmează.

M-am mutat de curând și am fost nevoit să-mi amenajez un birou acasă la mine de unde să lucrez full time. Am început să-mi caut un scaun de birou care să pară confortabil. Doar că am pus mâna pe primul scaun care mi-a impresioat ochii. A fost o greșeală.

Pe eMag scrie că este un scaun ergonomic, dar după ce m-am documentat am ajuns la concluzia că nu prea e atât de ergonomic pe cum pare.

Hai să vedem în continuare ce înseamnă „ergonomic” și cum să-ți alegi scaunul potrivit pentru tine.

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice
Scaun de birou ergonomic, Kring Bokai, Piele ecologică

Mai sus este scaunul de birou pe care l-am cumpărat. Ca să fiu sincer, este un scaun destul de confortabil datorită formei sale și tapițeriei din piele ecologică, însă nu poate fi reglat din foarte multe puncte. Îl poți găsi aici, dacă mai este disponibil.

Sunt un tip impulsiv, iar în această situație am avut de pierdut. Dacă tu ești o fire mai cumpătată, atunci citește până la capăt pentru că îți voi oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți cumpăra un scaun directorial de care să fii mulțumit.

Scaune de birou ergonomice, dar care nu sunt, de fapt, ergonomice?

Am impresia că magazinele online au început să abuzeze de termenul „ergonomic” atunci când vine vorba de scaune de birou. Probabil merg pe ideea că mulți oameni nu cunosc în totalitate definiția acestuia.

Totuși, nu există o graniță bine trasată care să facă o diferență clară dintre un scaun ergonomic și unul obișnuit.

În această ecuație este implicat și un principiu de marketing care se numește „sofisticarea pieței”. Practic, atunci când vânzările unui anumit produs ating o zonă de plafonare, producătorii adaugă un beneficiu în plus acelui produs, pentru a-l sofistica și a-l diferenția astfel de competiție.

Însă, în acest caz, beneficiul este doar în titlu, pentru că multe scaune care sunt prezentate drept „ergonomice” nu sunt, de fapt chiar atât de ergonomice.

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice

Ce înseamnă „scaun de birou ergonomic”?

Un scaun de birou ergonomic este cel a cărui formă este special adaptată la condițiile de muncă și de utilizare. Iar ergonomia este știința care se ocupă cu studiul relațiilor dintre om, mașină și mediul de lucru, în vederea ameliorării condițiilor de muncă și a creșterii productivității (sursa).

Din sursele din care m-am documentat (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3), am ajuns la concluzia că un scaun de birou, pentru a fi ergonomic, trebuie să îndeplinească următoarele funcții:

  • Să dispună de suport pentru zona lombară – Acest suport este foarte important, având în vedere că vei folosi scaunul pentru perioade îndelungate. Suportul lombar va susține coloana vertebrală într-o poziție cât mai naturală.
  • Să se poată ajusta din cel puțin 5 puncte. Acestea sunt: înălțimea spătarului, înălțimea scaunului, adâncimea șezutului, lungimea șezutului și înălțimea suporților pentru coate. Alte scaune pot dispune de și mai multe ajustări precum ajustarea spătarului pe mai multe unghiuri, ajustarea tensiunii spătarului, etc.
  • Să dispună de roți pentru a te putea deplasa în diferite zone ale biroului
  • Spătarul să se poată înclina, și, de preferat, să poată fi blocat într-o poziție de înclinare dorită.
  • Materialul din care este confecționat să fie respirabil și să nu se încălzească după câteva ore se folosit.

Am observat că majoritatea scaunelor de birou care sunt prezentate drept ergonomice, dispun doar de câteva dintre aceste funcționalități.

5 sfaturi pentru alegerea unui scaun de birou potrivit pentru tine

Iată 5 sfaturi de care să ții cont atunci când vrei să-ți cumperi un scaun de birou.

1. Care este scopul scaunului pe care-l vei cumpăra?

Există multe tipuri de scaune de birou. Unele sunt concepute special pentru conferințe, altele pentru persoanele care lucrează ore în șir la birou, și așa mai departe.

scaune de birou - cum alegi un scaun de birou - scaune de mai multe tipuri - scaune de conferinta

Va trebui să știi bine de la început cum vei folosi scaunul, pentru a putea face achiziția corectă. De exemplu, dacă petreci 8-9 ore pe zi șezând pe un scaun de birou, nu vei dori să-ți cumperi un scaun de conferință, pentru că acestea sunt special concepute pentru a fi folosite până la 2-3 ore.

2. Știi care este poziția corectă la birou? Ține cont de aceasta atunci când cumperi un scaun directorial

Este foarte importat să știi care este poziția corectă la birou și să ții cont de aceasta atunci când îți alegi un scaun pentru birou. Dacă vei cumpăra un scaun nepotrivit (de exemplu unul fix), acesta nu-ți va permite să folosești o postură care să-ți confere productivitatea dorită și confortul maxim.

Principalele aspecte ale unei poziții corecte la birou sunt:

  • Picioarele stau pe podea
  • Spatele se află într-o poziție verticală
  • Coatele și genunchii formează un unghi de 90° – 100°
  • Monitorul se află la nevelul ochilor

Iată un infografic simplu din care să-ți dai seama mai bine care este poziția corectă la birou.

poziția corectă la birou

3. Cu cât scaunul dispune de mai multe ajustări, cu atât mai bine

Practic, eu nu am luat în considerare acest aspect atunci când mi-am cumpărat scaunul de birou. Am văzut că arată bine și l-am luat, crezând că dispune automat de toate ajustările. Însă nu a fost chiar așa.

Am observat că se poate regla doar pe înălțime, se poate da pe spate și cam atât…

Dacă încă nu ți-ai cumpărat un scaun, ai șansa să-ți iei unul care se poate regla din cât mai multe puncte, astfel încât să obții o poziție corectă din punct de vedere biologic, dar și un confort maxim. Toate acestea vor contribui la productivitatea și sănătatea ta.

4. Scaunul de birou trebuie să dispună de suport pentru zona lombară

Nu prea întâlnești așa ceva la scaunele obișnuite, care sunt menite să fie folosite doar pentru câteva ore. Însă producătorii știu că scaunele de birou se vor folosi pentru multe ore din zi, de aceea majoritatea includ acest suport vital pentru sănătate.

Acesta este reprezentat printr-o curbură a spătarului care menține o poziție naturală a coloanei vertebrale și sprijină zona lombară, astfel încât aceasta să rămână într-o poziție sănătoasă.

5. Design-ul scaunului de birou este mai puțin important

Acum, că am făcut atâta research și am acumulat experiență despre aceste scaune de birou, îmi dau seama că design-ul este ultimul lucru de care ar trebui să ții cont atunci când alegi un scaun directorial. Dar când stai să te gândești, în majoritatea cazurilor acesta este primul aspect care ne impulsionează să scoatem banii din buzunar și să facem o achiziție.

Dacă ești o fire mai pretențioasă sau vrei să-ți impresionezi clienții ori prietenii, atunci nu te deranjează să scoți mai mulți bani din buzunar pentru un scaun ergonomic, dar care arată și bine în același timp.

Totuși, ia în considerare faptul că există multe scaune care doar arată bine și… cam atât. Unele merg atât de departe încât dispun de un design ieșit din comun care ar atrage orice privire, însă pot fi foarte inconfortabile chiar și atunci când sunt folosite doar pentru câteva ore.

În concluzie, design-ul contează, dar mult mai importate sunt aspectele care țin de confort și sănătate.

Scaune de birou recomandate

Ca să fac totul mai simplu și pentru tine, am să-ți las aici câteva scaune care m-au impresionat și pe care eu le-aș cumpăra în acest moment.

O singură observație aș dori să fac aici, în atenția magazinelor online. Există foarte multe magazine care nu ofreră specificații detaliate despre produsele lor. Acestea ar trebui să fie precizate din abundență pentru a acoperi cât mai bine nevoia clienților de a testa pe viu acel produs. Iar acest lucru este valabil în toate categoriile de produse.

Ok, hai să vedem scaunele.

1. Scaun de birou ergonomic Kring Fit, Mesh Negru

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice

Primul lucru care mi-a sărit în ochi la acet scaun a fost prețul. Este un scaun de birou ergonomic, ieftin, de buget.

Spătarul prezită curbură pentru zona lombară a coloanei vertebrale și este confecționat dintr-o pânză care permite circulația aerului. Astfel, orele îndelungate petrecute pe acest scaun vor fi mai relaxante. Acesta este aspectul pe care îl apreciez cel mai mult.

Recenziile cumpoărătorilor sunt în extreme. Unii spun că e un scaun foarte bun, alții spun că nu e foarte robust. Eu cred că atât timp cât va fi folosit corect, acest scaun își va face treaba.

Află mai multe despre acest scaun

2. Scaun de birou Brandon-Max

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice

Sincer, mă tentează o astfel de bijuterie. Singurul dezavantaj cred că ar consta în brațele sale care sunt fixe. În rest, dispune de câteva elemente interesante care îl diferențiază.

În primul rând, mă impresionează acea extensie suplimentară pentru picioare și pernița pentru spate. Apoi, căptușeala din piele cu siguranță va oferi un confort sporit pe toată perioada folosirii. Apreciez că scaunul se poate bloca într-o poziție de înclinare dorită.

Dacă vrei să te răsfeți și îți permiți, nu rata ocazia. Acest scaun e pentru tine.

Află mai multe despre acest scaun

3. Scaun ergonomic ERGO LINE II PRO

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice

“Coastele” flexibile din care este alcătuit spătarul se adaptează individual la mișcarea corpului utilizatorului, sprijinind în același timp toate punctele coloanei vertebrale. O da, îl vreau chiar acum!

Chiar se observă atenția pe care fabricanții au pus-o în construirea acestui scaun ergonomic. Și da, chiar este ergonomic 100% din punctul meu de vedere.

Dispune de numeroase poibilități de ajustare, ceea ce este minunat! Aș dori totuși să precizez că se pot ajusta cotierele și tetiera.

Sincer, mă tentează foarte tare, dar cred totuși că prețul e un pic cam mare.

Află mai multe despre acest scaun

4. Scaun de birou ergonomic Kring Atlas

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice

Cred că acesta va fi următorul meu scaun de birou. Asta nu pentru că arată precum un tron regal, ci pentru că nu-i pot găsi puncte slabe. Este full ergonomic, dacă am putea să spunem așa, iar prețul este acceptabil pentru ceea ce oferă.

Pe lângă toate celelalte funcții de bază de care dispune orice scaun de birou, prezintă tetieră reglabilă, suportul lombar poate fi ajustat, iar cotierele pot fi reglate pe înălțime. Bingo!

Este confecționat din piele ecologică, ce permite circularea aerului. Pe scurt, îmi place mult. Cred că ne vom împrieteni cât de curând.

Află mai multe despre acest scaun

5. Scaun Ergohuman v1 Plus

scaun de birou ergonomic - recomandari caune de birou home advice

Sincer, m-am gândit de câteva ori înainte să-l pun în listă, dar am zis că poate există cineva care citește și-și permite acest robot, că nu prea îl pot numi scaun.

Pur și simplu, dacă vrei să nu-ți mai faci probleme, aruncă acest scaun în coșul de cumpărături și gata. E robust, e de calitate premium și se poate regla din toate punctele ergonomice.

Cu toate acestea, mi se pare că arată cam ciudat, dar cum spuneam mai devreme, design-ul nu prea contează atunci când stai pe un scaun 8 ore pe zi, ci mai degrabă sănătatea. Dar cine știe, poate ție îți place.

Află mai multe despre acest scaun

Concluzie

Mediul online a inspirat întotdeauna un soi de nesiguranța față de produse pentru că nu putem simți sau testa pe viu ceea ce cumpărăm. Pe de altă parte, cumpărăturile online vin la pachet cu beneficii foarte mari precum comoditatea și rapiditatea cu care putem achiziționa produsele dorite, evitând traficul, mall-urile, risipa de energie și resurse, ș.a.m.d.

Ne dorim să amplificăm aceste beneficii ale comerțului online, pentru că cu toții avem de câștigat. De aceea, prin astfel de articole, ajutăm în primul rând cumpărătorii să ia cele mai bune decizii. Pe de altă parte, magazinele online ar putea implementa feedback-ul pieței, astfel încât să ofere exact ceea ce noi ne dorim, câștigând astfel mai mulți clienți fideli.

Dacă-ți vei cumpăra un scaun de birou, lasă-ne un comentariu mai jos și spune-ne părerea ta despre el. Hai să ne implicăm și să transormăm comerțul online într-un loc mai sigur și să beneficiem de enormele sale avantaje!

Avatar
Florin Cărbunaru
Sunt pasionat de scris, așa că o fac de câte ori am ocazia. De cele mai multe ori mă pot exprima mai bine în comunicarea scrisă decât în cea orală. Satisfacția mea cea mai mare este atunci când îmi pot cultiva talentele pentru a pune valoare în viețile oamenilor. Atunci mă simt o persoană împlinită care are un scop clar în această viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să faci curățenie în mai puțin de 30 de minute – Sfaturi de la un expert

Încă aștepți ziua aceea cu 25 de ore pentru a avea mai mult timp să faci curățenie în casă? Printre activitățile cotidiene ce țin...

Cum să dormi mai bine – 9 Recomandări Dovedite Științific

Mă trezesc mereu obosit(ă). De ce nu pot să dorm? Cum pot dormi mai bine noaptea? Oare trebuie să iau pastile pentru somn? Ce...

Galerie Foto: 35 de piscine minunate de care te vei îndrăgosti pe loc

Cine nu-și dorește o piscină fix în curtea sa? Poate că pare un vis greu de atins, însă în vremurile prospere în care trăim...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea. Pe lângă...