Acasă Bucătărie Cum să alegi o TIGAIE GRILL în 5 pași simpli

Cum să alegi o TIGAIE GRILL în 5 pași simpli [2019]

O tigaie grill este instrumentul de care ai nevoie în bucătăria ta dacă ești un pasionat al grătarelor și dorești să te bucuri de savoarea aliemntelor pregătite la grătar, chiar din confortul casei tale.

Tigăile grill sunt utile mai ales pentru persoanele care locuiesc la apartament, iar posibilitatea de a face un grătar în aer liber este mai mică.

Grătarul pregătit la o tigaie grill nu se va asemăna cu cel pregătit afară, în aer liber, însă dacă vei ține cont de anumite aspecte pe care le vei afla din acest articol, poți obține un gust al mâncării aproape similar.

Vei afla din acest articol tot ce trebuie să știi pentru a-ți alege cea mai bună tigaie grill pentru aragaz, în funcție de bugetul și preferințele tale. În plus, vei afla cum se folosește corect o tigaie grill și vei primi sfaturi de achiziționare.

5 pași simpli pentru a alege cea mai bună tigaie grill pentru tine

Nu te grăbi să pui mâna pe un produs la reducere pentru că s-ar putea să faci o achiziție nepotrivită. Documentează-te înainte de a cumpăra!

Iată 5 sfaturi de care să ții cont atunci când îți cauți o tigaie grill.

Pasul 1 – Care e cea mai bună tigaie grill?

Cu toate că tigăile din ceramică, email, teflon sau aluminiu pot face o treabă destul de bună, o tigaie grill turnată, din fontă, imită cel mai bine efectul preparării alimentelor la grătar.

cum sa alegi o tigaie grill

Fonta este un material care se încălzește destul de greu, însă odată încălzit reține foarte bine căldura pentru un timp îndelungat. Astfel, gustul cărnii sau legumelor va fi aproape identic cu cel obținut la grătarul obișnuit. De menționat este faptul că o tigaie grill din fontă va lipi alimentele la primele utilizări, însă după mai multe folosiri, acest aspect va dispărea treptat.

Totuși, tigăile grill fabricarte din materiale anti-lipire nu-ți vor da bătăi de cap cu lipirea alimentelor și se pot curăța mai ușor decât cele din fontă. În plus, sunt și mai ușoare.

Suntem de părere că cea mai bună tigaie grill este una confecționată din teflon. Aceasta se încălzește uniform, nu lipește alimentele și ajută la obținerea rapidă a unor preparate suculente.

cum sa alegi o tigaie grill

Însă având în vedere că prețul poate fi foarte mare, recomandăm cu căldură și tigăile grill din fontă, care sunt mult mai ieftine, iar gustul obținut este unul aproape similar cu cel de grătar în aer liber.

Există și variante de mijloc, cum ar fi tigăile din aluminiu, acoperite cu un strat anti-lipire. Sfatul nostru este să optezi, totuși, pentru o tigaie din teflon dacă-ți dorești un produs care să nu lipească deloc alimentele. Iar dacă bugetul tău este redus, alege o tigaie grill din fontă.

Pasul 2 – Ține cont de forma tigăii

cum sa alegi o tigaie grill

S-ar putea să ai impresia că o tigaie grill care are o formă rotundă este mai bună. De fapt, o tigaie pătrată e ceea ce ai nevoie.

Într-o tigaie grill pătrată vei putea pregăti mai multe alimente în același timp. Și chiar dacă aceasta este pătrată, căldura se va distribui uniform pe toată suprafața sa.

Pasul 3 – Unele tigăi grill dispun de accesorii de care s-ar putea să ai nevoie

Unele tigăi grill vin la pachet cu accesorii care s-ar putea să-ți fie utile.

De exemplu, există tigăi care dispun de presă pentru burgeri, precum aceasta. Presa poate fi folosită și pentru a presa carnea atunci când aceasta este preparată în tigaie.

cum sa alegi o tigaie grill

De asemenea, un capac este foarte util. Dacă nu ai deja unul care să se potrivească, alege o tigaie care vine la pachet cu un capac.

Acesta va păstra temperatura, aburul și savoarea înăuntru, astfel încât preparatele să aibă un gust apetisant, de grătar. În plus, timpul de preparare va fi mai scurt.

Alte tigăi grill mai dispun și de fante speciale pentru prepararea frigăruilor. Iată aici un exemplu de astfel de tigaie.

Pasul 4 – Alege o tigaie grill care să se potrivească tipului de ardere al aragazului tău

Dacă ai un aragaz pe gaz sau o plită din vitroceramică ori electrică, atunci ai putea sări peste acest pas, pentru că toate tigăile sunt compatibile cu aceste tipuri de ardere.

cum sa alegi o tigaie grill

O mică problemă poate apărea la plitele cu inducție deoarece acestea se folosesc de curentul electric pentru a încălzi recipientul. Astfel, tigaia grill pe care o vei alege va trebui să dispună de proprietăți speciale pentru a conduce căldura în toată suprafața sa.

Înainte de a cumpăra, verifică specificațiile tigăii și află dacă este compatibilă cu arderea prin inducție, dacă dispui de un astfel de sistem de ardere.

Pasul 5 – Alege o tigaie grill cu striații mai mari

cum sa alegi o tigaie grill

În general, o tigaie grill pentru aragaz ce dispune de stirații mai pronunțate va fi mai bună decât una cu striații mici. Cu cât striațiile sunt mai adânci, cu atât vei obține alimente al căror gust va fi mai apropiat de cel de grătar.

În plus, striațiile adânci vor contribui la obținerea unui efect vizual care va stimula papilele gustative ale oricărui gurmand.

 

Ce tigăi grill se merită să cumperi în 2019 – Produse recomandate

1. Tigaie Grill SAPIR Volcano

cum sa alegi o tigaie grill

Aceasta este o tigaie grill ieftină, de buget. Marele său avantaj este acela că este fabricată din fontă.

Astfel, tigaia poate reține mai multă căldură pentru mai mult timp, iar acest aspect este important pentru obținerea unui grătar suculent.

Mânerul se poate plia, pentru a se depozita mai ușor.

Striațiile au o înălțime medie, ceea ce e de acceptat pentru acest preț. Credem că este o achiziție mai bună decât alte tigăi fabricate din alte materiale, pentru că fonta redă cel mai bine gustul autentic de grătar.

Află mai multe despre această tigaie grill (eMag)

2. Tigaie grill adâncă pătrată din fontă cu mâner Lodge

cum sa alegi o tigaie grill

Este o tigaie în care cu siguranță vei obține preparate savutoase, cu gustul aproape identic cu cel de grătar.

Este adâncă, iar striațiile sunt pronunțate, ceea ce contribuie la obținerea unor fripturi autentice și gustoase.

Dezavantajul este că nu dispune de capac. Acesta ar putea reține mai multă căldură înăuntru, ajutând la frăgezirea alimentelor.

Este o tigaie performantă, numai bună pentru o persoană sau două. O recomandăm cu căldură dacă-ți dorești preparate similare cu cele de grătar în aer liber. Totuși, la acest preț, poți opta pentru o tigaie din teflon, cum ar fi cea de la nr. 4.

Află mai multe despre această tigaie grill (eMag)

3. Set Heinner: Tigaie grill Stone cu capac + Presă burger

cum sa alegi o tigaie grill

Beneficiile acestei tigăi grill sunt capacul și presa pentru burger. Capacul ajută la păstrarea căldurii și aromei alimentelor, astfel încât acestea vor deveni mai fragede și mai gustoase, iar cu ajutorul presei îți poți pregăti proprii burgeri chiar acasă la tine.

Este confecționată din aluminiu. Spre deosebire de fontă, acesta reține mai puțină căldură. Este o tigaie griil bună pentru preparate mai puțin pretențioase. Dacă-ți dorești bunătăți similare cu cele ale unui grătar în aer liber, atunci ar trebui să alegi o tigaie din fontă.

Dispune de un înveliș antiaderent, care îți va face curățirea mai ușoară. Striațiile nu sunt foarte adânci. O recomandăm pentru prețul redus și pentru accesoriile de care dispune.

Află mai multe despre această tigaie grill (eMag)

4. Tigaie Grill Tefal Talent Pro

cum sa alegi o tigaie grill

Cu toate că tigăile grill din fontă sunt cele mai renumite pentru a face un grătar în propria bucătărie, nimic nu se compară cu o tigaie din teflon.

Tigaia Grill Tefal Talent Pro va fi o achiziție pe care nu o vei regreta.

Alimentele nu se vor lipi niciodată de această tigaie. Datorită teflonului din care este fabricată, vei obține o carne suculentă și gustoasă de fiecare dată. În plus, se încălzește uniform, iar perioada de gătire este destul de scurtă.

Este foarte rezistentă în timp. Dezavantajul este că nu dispune de capac. Prețul este unul mediu, având în vedere categoria de tigăi din care face parte. Credem că te vei îndrăgosti destul de repede de această tigaie.

Află mai multe despre această tigaie grill (eMag)

5. Tigaie grill din fontă, LAVA

cum sa alegi o tigaie grill

Tigaia grill LAVA este încă o tigaie grill ieftină, din fontă. Acesta este produsul pe care trebuie să-l cumperi dacă nu vrei să cheltuiești mulți bani și să obții totuși un gust al preparatelor tale cât mai apropiat de cel al grătarului în aer liber.

Mânerul este detașabil. Tigaia dispune de acoperire antiaderentă în interior și exterior, pentru a nu se forma rugină între utilizări.

Striațiile sunt destul de pronunțate, astfel că poți obține alimente identice cu cele preparate la un grătar în aer liber. Este o tigaie foarte apreciată și o recomandăm cu căldură.

Află mai multe despre această tigaie grill (eMag)

6. Grătar din fontă pură OTI

cum sa alegi o tigaie grill

Aceasta este cea mai ieftină tigaie grill pe care am găsit-o în magazinele online – și care își merită pe deplin investiția.

Este confecționată din fontă pură, ceea ce este un avantaj atunci când prepari alimentele. Însă trebuie avut grijă la menținerea acestei tigăi. Urmărește instrucțiunile de folosire din magazinul online.

Utilizatorii de plită cu inducție au întâmpinat probleme la folosirea acestei tigăi.

Află mai multe despre această tigaie grill (eMag)

 

Cum se folosește o tigaie grill

În continuare iată câteva instrucțiuni de folosire și măsuri de precauție utile pentru a profita la maxim de o tigaie grill.

cum sa alegi o tigaie grill

1. Clătește tigaia grill înainte de folosire

Înainte de a pune tigaia pe foc, clătește-o cu apă caldă. Acest lucru va face să dispară orice urmă de praf acumulat de-alugul timpului în care nu a fost folosită.

După clătire, șterge tigaia cu un prosop uscat.

2. Taie preparatele în felii subțiri

Pentru a obține alimente preparate excelent, e nevoie ca acestea să fie tăiate în felii subțiri. În acest fel, mâncarea nu se va arde și se va pregăti și la interior.

În plus, vei obține și acele striații vizibile și un gust specific grătarului.

3. Unge preparatele cu ulei

Folosește o pensulă pentru a unge alimentele cu ulei. Ungerea cu pensula este importantă pentru că nu ai nevoie de un strat foarte gros de ulei.

Eventual, poți unge direct tigaia, folosind o pensulă, însă în această situație e posibil ca uleiul să fie ars în tigaie. Așadar, cel mai bine e să ungi direct alimentele.Alege un ulei cu temperatura de gătire ridicată, cum ar fi uleiul de floarea soarelui. Nu se recomandă folosirea uleiului de măsline, deoarece acesta are o temperatură de gătire joasă (află mai multe despre acest aspect).

4. Preîncălzește tigaia grill

Preîncălzește tigaia grill după ce ai clătit-o și șters-o în prealabil. Pune-o la foc mediu sau mare și las-o în jur de 5 minute pentru a se încălzi pe întreaga suprafață.

Astfel, alimentele se vor prepara toate la fel și vei obține striațiile caracteristice grătarului.

Ține cont că tigăile din fontă se vor încălzi mai greu.

5. Cum să așezi alimentele în tigaie?

Când tigaia este bine încinsă, dă focul mic și începe să așezi alimentele. Poți folosi un clește pentru grătar sau alte ustensile.

Lasă un spațiu de cel puțin 1cm între aliemntele mai voluminoase pentru a se pregăti mai bine și plasează-le perpendicular pe striațiile tăgăii pentru a obține dungile de grătar.

6. Acoperă tigaia grill cu un capac

Nu toate tigăile grill vin la pachet cu un capac. Cu toate acestea, un capac este benefic deoarece ajută la prepararea mai rapidă a alimentelor.

Capacul reține căldura și savoarea alimentelor în interior, făcându-le astfel mai gustoase. În plus, scapi de fumul și aburul din bucătărie.

Dacă nu ai un capac potrivit pentru tigaia ta, încearcă să optezi din prima pentru o tigaie grill cu capac.

7. Când să întorci preparatele în tigaie?

Evită să miști alimentele imediat după ce le-ai pus în tigaie. Așteaptă cel puțin un minut, după care le poți mișca, dacă crezi că este necesar. Astfel, ele vor avea timp să se pregătească, iar atunci când vor fi întoarse, se vor dezlipi ușor.

În funcție de tigaia folosită, e nevoie de la 3 până la 7-8 minute ca preparatele să se „facă” pe o anumită parte.

8. Lasă tigaia să se răcească înainte de a o curăța

Este important să nu supui tigaia la șocuri termice, pentru a-i păstra proprietățile. De exemplu, evită să torni apă rece peste aceasta imediat după ce ai folosit-o.

După ce tigaia s-a răcit, clătește-o cu apă caldă și curăț-o folosind detergent de vase și o cârpă sau un burete neabraziv. Apoi, șterge-o și depoziteaz-o. Uscarea direct la aer nu este recomandată pentru că favorizează ruginirea.

În încheiere

O tigaie grill este de nelipsit din orice bucătărie, mai ales dacă locuiești la apartament. Aceasta îți oferă rapid gustul unui grătar autentic.

Misiunea noastră este să te ajutăm să faci achizițiile corecte și rapide, folosindu-ne la maxim avantajele internetului și cumpărăturilor online.

Ți-ai cumpărat deja o tigaie grill? Spune-ne cum este și dacă ești mulțumit de ea, într-un comentariu!

Editors
Editorshttps://homeadvice.ro
„Editors” este o echipă dedicată de mai mulți scriitori, editori și experți care colaborează pentru a creea articole practice și foarte bine documentate pentru cititorii Home Advice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să faci curățenie în mai puțin de 30 de minute – Sfaturi de la un expert

Încă aștepți ziua aceea cu 25 de ore pentru a avea mai mult timp să faci curățenie în casă? Printre activitățile cotidiene ce țin...

Cum să dormi mai bine – 9 Recomandări Dovedite Științific

Mă trezesc mereu obosit(ă). De ce nu pot să dorm? Cum pot dormi mai bine noaptea? Oare trebuie să iau pastile pentru somn? Ce...

Galerie Foto: 35 de piscine minunate de care te vei îndrăgosti pe loc

Cine nu-și dorește o piscină fix în curtea sa? Poate că pare un vis greu de atins, însă în vremurile prospere în care trăim...

Cum alegi corect un cuptor cu microunde? Nu arunca banii pe cel mai scump!

La mai bine de 70 de ani de la inventarea cuptorului cu microunde în scopuri militare și la aproape 50 de ani de la...

Cum alegi mașina de spălat rufe? 14 Aspecte importante de care să ții cont

Mașina de spălat rufe este cu siguranță unul dintre electrocasnicele cele mai importante atunci când luăm în considerare utilarea spațiului locativ cu acestea. Pe lângă...